TELC

TELC nyelvvizsga

A Telc nyelvvizsga az egyik legnépszerűbb egynyelvű nyelvvizsga szóbeli része az ECL vizsgához hasonló, írásbeli része valamennyivel komplexebb, több feladat található ebben a nyelvvizsga típusban, viszont átláthatóbbak a követelmények. A szóbeli részen egy másik vizsgázóval együtt vagy bent, ez valakit feszélyez, valakit pedig ösztönöz, ezért gondold át, hogy ebben a helyzetben mennyire érzed magadat komfortosan, mielőtt a vizsgára jelentkezel.

TELC nyelvvizsga – középfok szóbeli rész

  1. rész: Bemutatkozás

A szóbeli nyelvvizsgának ezt a bevezető részét nem pontozzák, viszont érdemes felkészülni belőle, hiszen jó benyomást lehet tenni a vizsgabizottságra egy jól összeállított prezentációval. A feladat az, hogy a vizsgapartnered kérdéseidre válaszolj, és hasonló módon felrakj kérdéseket Te is. A feladat célja az, hogy mielőtt a ténylege nyelvvizsga elkezdődne, kicsit megismerkedjetek egymással, és ne „ugrás a mély vízbe alapon” kezdjetek neki a már pontokat jelentő feladatoknak.

Nyelvvizsga tippek:

Természetesen készülj fel várható kérdésekből, és készülj te is kérdésekkel, hiszen azok is mutatják, a nyelvet mennyire sajátítottad el. Várható kérdések:

·Why are you learning English? Do you speak any other languages? How long have you been learning languages?

  • · Where do you work? Do you enjoy your work/studies? What would you like to work/study in the future?
  • · What arre your favourite hobbies and freetime activites? How long have you been pursuing these?
  • · How did you spend the summer/winter holiday?

Hasznos, hogyha a nagy általánosságban elmondható dolgok mellett megpróbálod tényleg személyessé tenni a bemutatkozásodat, pld, ha valaki salsásni tanult, elmondhatja miért szereti ezt a táncot, milyen gyakran jár táncolni, etc. Ne felejtsd el, soha ne egy szóval válaszolj a kérdésekre, hiszen az a cél, minél többet beszélj angolul, még akkor is ha ez nehéznek tűnik eleinte, de ez a gyakorlat éppen arra való, hogy megszokd ezt a vizsgahelyzetet.

1.  Szóbeli nyelvvizsga feladat: Prezentáció.

Ebben a részben egy másfél perces prezentációt, előadást kell tartanod egy adott témáról, majd pedig válaszolnod kell a vizsgázópartnered kérdéseidre a témával kapcsolatban. A prezentáció témáját ott kapod meg, a témák a TELC szóbeli nyelvvizsga témáin alapulnak.

Nyelvvizsga tippek:

  • · A készülésnél mindig legyen kedvenced, minden témából pld: kdvenc nyaralás, kedvenc könyv, kedvenc tanár, etc,
  • · minden témából legyen 5-6 különlegesebb kifejezés, amit a prezentációnál bemutatsz:

Pld: TV, média bemutatásánál: Films are often dubbed (szinkronizált filmek), Some newspapers have colour supplement ( színes melléklet)

  • · ha éppen kifogytál a szóból, próbálj előnyőkben és hátrányokban gondolkodni Tv előnyei, hátrányai, nyaralás témánál, utazási irodával való nyaralás előnyei, hátrányai
  • · használj kötőszavakat (linking words): amelyek kerekebbé tehetik a fogalmazásodat

Pld: On the one hand, on the other hand, Moreover, Furthermore,

3. Telc nyelvvizsga feladat: Adott téma megbeszélése újságcikk alapján.

Ebben a feladatban egy adott újságcikket kell elolvasnod, majd a szöveget kell megbeszélned a másik vizsgázóval. A cikk körülbelül 500 szavas, és természetesen kapsz időt az újságcikk elolvasására.

Nyelvvizsga tipp:

● Az újságcikkben természetesen lesznek idegen szavak számodra, ettől ne ijedj meg, próbálj a fő tartalomra koncentrálni. Valószínűleg a másik vizsgázó sem ismer jó pár szót, egy csónakban eveztek.

● Az újságcikk témája valószínűleg egy szóbeli témakörhöz köthető. Miután összefoglaltat pár szóban a cikket, koncentrálj arra, hogyan reflektálhatnál az újságcikkre, az adott témánál vett szókincs felhasználásával. Nyugodtan ki is bővítheted a témát, pld: TV káros hatásai, extrém sportokat miért csinálják olyan sokan, a lényeg, hogy beszélj.

● A véleményedet ne feltétlenül csak az „I think” –kel kezd, hanem használj más, vélemény kifejező kifejezéseket: To my mind, In my opinion, The way I think, I believe, etc

● Ne feledkezz el a másik vizsgázóról sem, miután kifejtetted a véleményedet, kérdezd meg  a véleményét, a következőképpen:

- I’m very curious about your opinion. What do you think of this issue?

- I’m really interested in your opinion. Can you tell me what you think about this particular newspaper article?

Kifejezhetsz egyet nem értést is:

-         I tend to disagree with you in this question because …

-         I would say that I think about this question in a rather different way.

-         I quite disagree with you as I believe….