Társalkodó szóbeli nyelvvizsga

A Társalkodó angol szóbeli középfokú nyelvvizsga feladatai és nyelvvizsga –tippek (szóbeli nyelvvizsga időtartama 15 perc, max pontszám: 60 pont, szótár nem használható):

A Társalkodó szóbeli nyelvvizsga 4 részből áll:

1. rész. Kötetlen beszélgetés: A szóbeli nyelvvizsga első részében egy általános beszélgetést folytatsz a vizsgáztatóval. Ez a nyelvvizsga feladat arra való, hogy oldja a vizsgadrukkot, és általános kérdéseket tartalmaz pld.: hol élsz, dolgozol vagy tanulsz, milyen hobbikat szeretsz csinálni vannak. Annak ellenére, hogy ez egy általános beszélgetés, ne felejtsd el, hogy itt is tulajdonképpen már a nyelvvizsga témakörökről beszélgettek, a tudásodat ilyenkor is nézik. A társalkodó nyelvvizsga szóbeli témaköre itt érhetőek el: http://tarsalkodo.kodolanyi.hu/node/17

Társalkodó nyelvvizsga tipp:

● Mivel már ez is a nyelvvizsga része, készülj fel részletesen előre a várható nyelvvizsga: témákból: tanulmányaid, családod, lakóhelyed, szabadidős tevékenységek. Gondolj arra, hogy te mit kérdeznél egy ismeretlentől az első találkozáskor, hasonló kérdéseket várhatsz.

● Ne felejtsd el, hogy ez a szóbeli nyelvvizsga első része, tehát jó benyomást tehetsz, ha a szókincsedet is megmutatod. Legyen egy kedvenc hobbid, amit választékos szókinccsel el tudsz magyarázni a vizsgáztatónak, legyen kedvenc filmed, amelynek a tartalmát részletesen el tudod mondani, tanulmányok esetén, miért választottad ezt a szakot, mik a jövőbeli terveid, és miért.

● Mint minden szóbeli nyelvvizsga során, itt is gondolj arra, megkönnyíted mind a vizsgáztató, mind a saját magad dolgát, ha nem egy mondattal válaszolsz egy kérdésre. Próbálj minél többet beszélsz, annál kevesebb kérdést kapsz.

● A nyelvtan itt sem teljesen elhanyagolható szempont, próbálj ügyelni a helyességre. Segít, ha előre betanulsz (de nem bemagolsz) bizonyos, jó csengő kifejezéseket, amelyek komplikáltabb nyelvtani szerkezeteket is tartalmaznak, és több helyzetben is felhasználhatóak a nyelvvizsgán: pld: If only I had started to (do sg earlier)…. – kötőmód használata.

  1. rész: Szituáció

A Társalkodó nyelvvizsga szóbeli nyelvvizsga második része a szituáció. Ezzel a feladat-típussal a többi nyelvvizsga során is találkozhatsz, itt könnyítést jelent az, hogy az instrukciók magyarul vannak, míg a BME nyelvvizsgán angolul kapod meg a szituációs kártyát.

Társalkodó nyelvvizsga tipp:

●A szituációk a mindennapi élethelyzeteket próbálnak imitálni, beleértve a telefonon történő beszélgetést, információ – kérést, úgyhogy mindenképpen nézd át, hogyan kell angolul bemutatkozni telefonban, hogyan kell melléket kérni, üzenetet hagyni. Ez különbség a BME nyelvvizsga típustól, mivel ott telefonos szituációkkal nem találkozhatsz.

● A szituáció esetében legyen a szituációnak eleje és vége: köszönéssel kezd, és búcsúzással zárd.

● A szituációs kártyán leírt instrukciókat pontosan tartsd be. Mivel a magyarul vannak az instrukciók, ha esetleg nem tudod pontosan lefordítani a magyar kifejezést angolra (pld kérj konzervnyitót a szomszédtól) akkor írd körül: „tin opener” helyett nyugodtan mondhatod: „I can’t open the tin/ the food/ I have bought. Could you give me something to open it with? „ A megoldás nem tökéletes, de még mindig jobb, mintha teljesen kihagynád ezt a részt, hiszen akkor több pontlevonást kapsz.

● Nyugodtan használhatod a saját ötleteidet is,: pld: ha szituáció az, hogy a szomszédodat meg kell kérni, hogy vigyázzon a lakásra, mert elutazol nyaralni, pár szóval kifejtheted, hova mész nyaralni, már rád fér a nyaralás, mert vizsgaidőszakod volt, majd utána térj vissza az eredeti témakörre.

3. rész Közvetítői készség:

Ez az a nyelvvizsga –feladat típus, amivel valószínűleg egyáltalán nem, vagy csak keveset találkozhattál. A feladat a következő: egy kb. 25 – 30 soros (250 szó) magyar szöveget kapsz, amit – a szöveg lényegét kiemelve – angolul kell összefoglalnod, kb. az eredeti szöveg felére. A szövegek általában a magyar napilapokból kerülnek, ki, követve a szóbeli nyelvvizsga témaköreit: szórakozás, egészségügy stb. Tulajdonképpen hasonló ez a nyelvvizsga–feladat, mint a tömörítés, csak szóban. Elsőnek nehéznek tűnik a feladat, de van kb. 10 perc felkészülési idő, sajnos szótárt azonban nem használhatsz. Jegyzeteket készíthetsz, de az összefoglalót nem felolvasni, hanem előadni kell, egy prezetációhoz hasonlóan.

Társalkodó nyelvvizsga tipp:

● Mivel van megadva felkészülési idő, ezt mindenképpen használd ki, és először olvasd végig a szöveget.

● Ez után haladj bekezdésről bekezdésre, és húzd alá bekezdésekben azt a részt, amelyet a leglényegesebbnek tartasz, amelyik leginkább tartalmazza a bekezdés fő mondanivalóját. A fordítással még itt még ne törődj, olvasd végig a szöveget.

● Kezdj el jegyzeteket készíteni. Az előzőleg aláhúzott részekre koncentrálj, hogyan fogalmaznád meg legjobban ezeket angolul. Készíts egy vázlatot, mivel kezded a tömörítést, de ne kezdd el az egész tömörítést szóról szóra leírni, hiszen a szöveget előadni kell, nem engedik a vizsgán felolvasni.

● Ha már megvan a vázlat, amely tartalmazza a fő információkat, keresd meg a szövegben azokat az információkat, amelyek a fő gondolatmenetet alátámasztják. Pld. Ha a bekezdés lényege: „Az angol tizenévesek egyre több gyorséttermi ételt fogyasztanak, és ez rossz hatással van az egészségükre” Ezt kiegészítő állítás: „Ezt egy 2008-as kutatás is megerősítette, amelyben 5000 gyerek vett részt.” Próbáld ezeket most megfogalmazni angolul, még most próbál minél egyszerűbb, de nyelvtanilag helyes szerkezeteket használni.

● Miután minden bekezdésen végigmentél, próbálj a vázlatodba összekötő szavakat (Firtly, secondly, therefore, as a result, due to this, in spite of this, etc), hiszen ezek hangsúlyozzák a mondatok közötti összefüggést.

● Ezután legyen 1-2 perc, amit arra szánsz, hogy átnézd az egész vázlatot. Gondold át, hogyan lehet az eddig általad leírt angol kifejezéseket esetleg még jobban megfogalmazni, körülírni. A vázlatod átlátható legyen, hiszen ez alapján fogod előadni a tömörítést, és a feladatmegoldás során belenézhetsz a jegyzetedbe.

  1. rész Önálló témakifejtés a megadott szöveg alapján:

Ez a szóbeli nyelvvizsga utolsó része, amelyben az előző feladatban megadott szövegről illetve annak témaköréről beszélgetsz a vizsgáztatóval. Először a saját véleményedet kell kifejtened, majd a vizsgáztató tesz fel kérdéseket.

Társalkodó nyelvvizsga tipp:

● Ha a téma nem áll közel a szívedhez, próbálj meg a következő gondolatmenet szerint haladni: egyetértesz e a szövegben leírtakkal, vagy nem, és miért; van-e az adott témakörben személyes élményed, vagy a baráti körödben, és ezt részletesen fejts ki.

● Ha nincs több gondolatod a cikkről, koncentrálj a témakörre: Pld.:  ha a cikk arról szól, hogy a  berlini repteret idéiglenesen lezárják, akkor gondold végig, ez milyen problémákat okozhat, az utasoknak, majd térj arra rá, hogy milyen egyéb közlekedési lehetőségek vannak.

Magnóhallgatás/Hallás utáni szövegértés (időrtam 25 perc, max pontszám:30 pont)

A szóbeli nyelvvizsga pontszámába beleszámít a magnóhallgatási feladatban szerzett pontszám is. Hasonlóan a BME nyelvvizsga feladat-típushoz, itt is két feladatot kell megoldanod. A magnóhallgatás háttérzajok nélküli, jól érthető szöveg. A hallás-értés feladatokat kétszer hallgathatod meg.

1. feladat: Felelet – választós teszt (maximális pontszám 16).

Ebben a nyelvvizsga feladat típusban egy kb 2-2,5 perces szöveget kell meghallgatnod. A feladatban 8 kérdést kapsz, és minden kérdéshez 3 lehetséges választ, amelyek közül be kell karikáznod a jó választ.

Társalkodó nyelvvizsga tipp:

● A magnóhallgatás előtt van 1 perc időd, hogy átfusd a feladatot. Húzd alá

a lényegi információt a szövegben (pld számok, dátumok).

● Az állításokat általában úgy állítják össze, hogy a mondat bizonyos részei hasonlítsanak a szövegben elhangzott információkra. Ezeket hívják disztraktoroknak ( to distract attention: elvonni a figyelmet), amelyek a rossz megoldás kiválasztásához vezethetnek. Ilyenek például a nyelvvizsga – feladatsorokban a számokra, való rákérdezés „fifteen- fifty” hangzása nagyon hasonló, ügyelj tehát tudatosan ezekre.

  1. feladat: Kérdésekre válaszadás (maximális pontszám: 14)

Ez a feladat szintén klasszikus nyelvvizsga-feladat típus. Ebben a feladatban szintén egy körülbelül 2és fél perces magnóhallgatási szöveget kapsz, és az elhangzott szöveg alapján kell 7 kérdést megválaszolnod. A kérdések angolul szerepelnek a feladatlapon, és a válaszolnod is angolul kell. A szöveg jól érthető, háttérzajok nem zavarják, és ezt is kétszer hallgathatod meg.

Társalkodó nyelvvizsga – tipp:


● Gyorsan fusd át a szöveget a magnóhallgatás előtt, hiszen van rá körülbelül 1 perced.

● Az válaszadás során csak a lényegi információt írd le, nem kell egész mondatokban válaszolni a kérdésre, de ne felejtsd el, hogy angolul kell válaszolni a kérdésekre.

● Ügyelj itt is az előzőekben említett disztraktorokra, számokra, dátumokra

címke: , , , , , , , , , , , , ,