BME szóbeli nyelvvizsga

A BME angol szóbeli középfokú nyelvvizsga feladatai és nyelvvizsga –tippek (szóbeli nyelvvizsga időtartama 15 perc, max pontszám: 60 pont, szótár nem használható):

A BME szóbeli nyelvvizsga 3 részből áll:

1. rész. Adott témáról szóló beszélgetés a vizsgázó személyes élménye alapján (időtartam: 5 perc).

A vizsgázó rögtön a vizsga elején – a köszönés és a vizsgapapír ellenőrzése után – kap egy témát, amiről a nyelvvizsgáztatóval beszélget el. A középfokú angol nyelvvizsga során két vizsgáztató van jelen, de csak az egyik vizsgáztató beszélget a vizsgázóval, a másik vizsgáztató pontozza a teljesítményt. A téma a BME nyelvvizsga szóbeli témakörei közül kerül ki (pld család, környezetvédelem, közlekedés, stb), aminek részletes listáját itt http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/mintafuzet/angol/temalista_angol_kozep.pdf találod.

BME nyelvvizsga – tippek: Hogy megkönnyítsék a beszélgetést, a vizsgáztató kérdéseket tesz fel a témával kapcsolatban: pld. Család téma: hogyan ünneplitek a közös családi ünnepeket, születésnapokat, környezet-védelem esetén: mennyire tartod fontosnak a környezet védelmet, mit teszel érte.

Fontos: Próbálj meg ne csak egy mondattal válaszolni a vizsgakérdésekre, hiszen a vizsgáztató dolgát könnyíted meg, ha részletesen leírsz egy családi kirándulást, nyaralást. Ne felejtsd el, hogy minél több mondatban válaszolsz, annál kevesebb kérdést kapsz, hiszen 5 percig tart ez a nyelvvizsga-rész, és ennyi idő alatt kell meggyőződniük a vizsgáztatóknak arról, megfelelő tudással rendelkezel az adott nyelvvizsga-téma témakörében.

● Szintén jó benyomást kelthet, ha minden nyelvvizsga-témából megtanulsz egy-egy különlegesebb kifejezést, hiszen a szókincset is pontozzák, és mivel ez a nyelvvizsgának az első része, jó benyomást tehetsz, ha rögtön „bevetsz” egy-két ritkább kifejezést. Ha leblokkolsz, akkor a vizsgáztató segít egy következő kérdéssel (ha nem érted a kérdést nyugodtan kérd meg, hogy ismételje el, ne érzed ezt kínosnak, jobb ha udvariasan megkérdezed, mintha teljesen másról kezdesz el beszélni).

● Minden témakörből legyen „kedvenced”, pld.: kedvenc könyv, film, nyaralás, mozi, stb, amiről részletesen be tudsz számolni. Ez egy elég gyakori nyelvvizsga-kérdés, és ha úgy válaszolsz, hogy „I don’t have a favourite film/actor, akkor egyrészt nem keltesz túl jó benyomást, másrészt újabb kérdést kapsz, ami nehezebb is lehet, mint egy filmről való beszélgetés.

●Próbálj témán belül maradni, de természetesen más, a kapott vizsgakérdéssel kapcsolatos, de alapvetően más témába tartozó információt is megoszthatsz (pld barátokról : az egyik barátod Angliában él, már meglátogattad, elmondhatod mi tetszett kint, de aztán térj vissza az eredeti témára: mióta ismered stb.)

2. rész Prezentáció kép alapján (időtartam: 5 perc).

A BME középfokú angol nyelvvizsga második részében egy témáról kell folyamatosan 4-5 percig beszélned általánosságban. A témát nem te választod, hanem az első vizsga-feladat után kapsz két képet, amelyek a szóbeli témakörök egyikére utalnak (pld betegségek vagy utazás). Ezek közül kell egyet kiválasztanod, és erről folyamatosan beszélni. Ebbe a szóbeli nyelvvizsga részben a vizsgáztató nem tesz fel kérdéseket (legfeljebb a legvégén).

BME nyelvvizsga tippek: Bár ez a feladat nehezebbnek tűnik, mint az előző, hiszen egy prezentációt kell tartanod, és a vizsgáztató nem tesz fel kérdéseket, a kép segít abban, ötleteket meríts a témával kapcsolatba.

Fontos: hogy ne saját magadról beszélj, pld hogy mi a te kedvenc ételed, hanem hogy általában – ezzel az angol nyelvvizsga-témával kapcsolatban – milyen a magyar étkezési szokások. Ha magadról kezdesz el beszélni, akkor a vizsgáztatók megállítanak ebben a nyelvvizsga-feladat részben, és megkérnek, hogy általánosságokban próbálj az adott nyelvvizsga-témáról beszélni.

●Ha semmi sem jut már eszedbe, és még mindig nem telet le a 4 perc, akkor jó stratégia lehet, ha ahelyett hogy azt mondanád, hogy „ szeretek moziba járni” egyszerűen mondd azt hogy „általában a fiatalok/emberek szeretnek moziba járni”, és kezd el erről beszélni (persze csak ha a szórakozás témát kaptad). Leegyszerűsítve: cseréld ki a mondat alanyát „én”-ről a „legtöbb ember”-re, vagy általában a „fiatalok”-ra vagy „idősebbek”re, ha kifogytál a mondanivalóból.

●A témák között természetesen van átjárhatóság, a közlekedés nyelvvizsga-témánál pld. megemlítheted a környezetszennyezés problémáját egy-két mondat erejéig (magyarul: egy kicsit terelhetsz), hiszen az angol nyelvvizsga témák között van összefüggés, de térj vissza az adott témához.

A prezentációd végén egy-két kérdést még kaphatsz, és ne felejtsd el, hogy ne egy mondatban válaszolj, hanem próbáld még itt is bővebben megfelelni a kérdést, pld. Kérdés: milyen gyakran járnak a magyarok étterembe? Ha a válaszod az hogy „ritkán, vagy nem túl gyakran” rögtön utána indokold is meg, hogy miért gondolod ezt így.

3. rész Szituációs gyakorlat (időtartam 5 perc):

Ebben a BME angol nyelvvizsga feladat részben a nyelvvizsgákon megszokott feladat-típussal találkozhatsz. Az előző nyelvvizsga feladat (prezentáció) után kapsz egy szituációs kártyát, amely angolul tartalmazza az instrukciókat.

Fontos: általában 3-4 pont van amelyet egy adott szituáció esetén megadnak, hogy meg kell kérdezned/beszélned kell róla, ezeket ne felejtsd el megkérdezni ezeket a szituáció során, különben sajnos pontlevonást kapsz.

●Ha nem érted a feladatot, nyugodtan kérdezd meg a vizsgáztatót (angolul természetesen). Mivel ez a nyelvvizsga  része is a szóbeli témakörökön alakul (pld: étkezési szokások nyelvvizsga témakör – szituáció: egy barátod – a vizsgáztató – vegetáriánus szeretne lenni, a te feladatod, hogy kifejtsd ennek az előnyeit és hátrányait, és felhívd a figyelmét hogy legyen elővigyázatos stb.).

BME Nyelvvizsga tippek:

● Jó stratégia, ha felhasználod az adott nyelvvizsga témakörben szerzett szókincsedet (pld. Jó dolog, hogy ügyelni szeretne az egészégére, mert a legtöbb ember sok zsíros, fűszeres, szénhidrátokkal teli ételt eszik, és nem mozog, de…stb).

Fontos: Ne csak egy mondatot mondj egy instrukció kifejtésénél, hanem próbáld kifejteni azt, itt akár beleszőhetsz személyes élményeket is pld: egy barátod vegetáriánus lett, és túl sokat fogyott hirtelen, és legyengült, vigyázzon erre, hogy a hirtelen életmódváltás milyen következményekkel járhat .stb). A jól megoldott szituáció olyan mint egy baráti beszélgetés, ne betanult nyelvvizsga- témaköröket próbálj elmondani, hanem a saját ötleteidet próbáld a helyzetnek megfelelően előadni.

● A vizsgáztatók általában értékelik (nem csak a szituáció során, hanem a többi nyelvvizsga-feladat során is), ha a saját gondolataidat próbálod megfogalmazni, ettől lesz egy szituáció a valódi élethelyzethez hasonlatos, még akkor is, ha a nyelvvizsga maga egy mesterséges, kreált helyzet a nyelvtudás lemérésére.

A BME szóbeli középfokú angol nyelvvizsga ebből a három részből áll, és mindössze 15 percig tart. Próbálj minél többet megmutatni nyelvtudásodból, a középfokú angol nyelvvizsga során nem hibátlan angoltudást várnak, hanem meg tud értetni magadat a beszélgető-partnerrel, és a mindennapi témákról egy viszonylagos jó szókinccsel és nyelvtannal el tudj beszélgetni.

Az összesített pontszám 60 pont (3 feladat között oszlik el arányosan), ennek a minimuma 40%-át meg kell szerezned (24 pont), de ahhoz hogy a nyelvvizsga sikerüljön összesen (magnóhallgatással együtt) 60 %-ot kell elérned. A szóbeli vizsgán szótár nem használható.

BME Magnóhallgatás – Listening (időtartam kb 20 perc, max pontszám: 60)

A magnóhallgatás szintén a szóbeli nyelvvizsga pontszámába számit, tehát ha a szóbeli rész kicsit rosszabbul sikerült, akkor ebben nyelvvizsga feladatban még javíthatsz a pontszámaidon. Két nyelvvizsga feladat-típusban mérik fel a tudásodat a BME angol nyelvvizsga során:

  1. Igaz-hamis állítások (30 pont):

Ebbe a nyelvvizsga feladat típusban 10 állítást kapsz, amelyekről el kell döntened, hogy az elhangzott szöveg alapján igazak vagy hamisak. A szöveg körülbelül 3 perc hosszúságú (egy A4-es oldalnyi terjedelmű szöveg). A magnóhallgatás előtt lehetőséged van a vizsgakérdések elolvasására (körülbelül egy perc). A szöveget kétszer hallgathatod meg.

BME Nyelvvizsga tippek:

A feladat ugyan könnyűnek tűnik, de ebben a nyelvvizsga feladatban az elhangzott szöveg elég hosszú. Az állítások sorban, az elhangzott információk sorrendje szerint vannak összeállítva, így viszonylag könnyen követhetőek.

●Ügyelj arra viszont, hogy csak akkor írj „igaz”-t az állítást mellé, ha a mondat minden része megfelel a hallott szövegnek, hiszen gyakran találhatóak benne felesleges, el nem hangzott információk, vagy hamis részek. (pld: John már kiskora óta szerette a repülést és mindig ki szerette volna próbálni- ha az elhangzott szövegben csak az van benne, hogy mindig szeretett volna repülni és felnőtt korában ki is próbálta, akkor ez az állítás hamis).

●Szintén gyakori az a típusú az a nyelvvizsga kérdés vagy állítás, amelyben a számokra kell nagyon figyelni: pld. fifty – fifteen, thirty – thirteen összetéveszthetőek lehetnek.

2. Jegyzetkészítés (kérdésekre válaszadás) (30 pont):

Ebben a BME nyelvvizsga feladatban egy rövidebb, körülbelül 2 – 2 és fél perces szöveget hallgatsz meg. Az előző feladathoz hasonlóan szintén van lehetőséged a kérdések elolvasására (körülbelül egy perc). A feladat során öt kérdést kell megválaszolnod, amelyek szintén az elhangzott információk szerint sorban vannak.

BME Nyelvvizsga tippek:

●Jó technika, ha először csak figyelmesen végighallgatod a szöveget, és figyelsz arra, hogy a kérdésre mi lehet a valószínűsíthető válasz, és jegyzeteket készítesz.

●Ne próbálj meg mindent azonnal megérteni, hiszen ha leragadsz egy információnál akkor lemaradhatsz a következő kérdésről. Próbáld megjegyezni, hogy körülbelül hol hangzott el az információ, és figyelj a következő kérdésre.

●A második magnóhallgatás során pedig pontosítsd a jegyzeteidet, és a végleges válaszd írd a feladatlapra. Fontos megjegyezni, hogy nem kell egész mondatokban válaszolni a kérdésre, elég az adott információt leírni angolul: (Pld:When did John come to Hungary?  Elég annyit írni hogy „In 2005”). A kérdéseket angolul teszik fel, és a választ angolul írd a feladatlapra.

A magnóhallgatás során 60 pont szerezhető, aminek legalább 40%-át el kell érned. A szóbeli nyelvvizsga akkor sikeres, ha mindkét rész (maga a szóbeli vizsga és a magnóhallgatás) összpontszáma eléri a 60%ot, azaz 72 pontot.

címke: , , , , , , , , , , , ,